Om du har sett en stork så rapportera den gärna till Artportalen och har du observerat ringnummret på en ringmärkt stork vill vi att den rapporteras till Ringmärknings Centralen på Naturhistoriska Riksmuseet.
De skickar sen en rapport till oss som vi sen importerar till Storkprojektes Databas.
Artportalen är ett system för inrapportering och sökning av artobservationer i Sverige. Artportalen är ett öppet system och används av myndigheter, forskare och naturvårdare och framförallt privatpersoner. För svensk naturvård är det viktigt att kunna se upp- eller nedgångar för alla arter. Därför är det viktigt att rapportera alla arter - även vanliga arter.
Lista över de senaste obsar av Vit Stork i Sverige
Vit Stork är så kallat "statens vilt" och ägs av staten istället för markägaren när de dör. Den som hittar ett dött djur som är statens vilt är skyldig att rapportera fyndet till polisen.
Polisen ansvarar för att djuret tas omhand och skickas till Naturhistoriska riksmuseet (eller Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, se nedan). Det går dock bra att själv skicka djuret direkt till museet efter kontakt med museet, om man har möjlighet. Museet står för frakt och emballage,
Mera information om Statens Vilt finns på Naturhistoriska riksmuseet hemsida. Där kan du också beställa transportmaterial, läsa om andra arter och hur de ska hanteras. (Statens Vilt)
Storkprojektet ringmärker alla ungar av vit stork, både vilda och de som föds upp i hägn. Detta för att få kunskap om förflyttningar, livslängd, släktskap och populationsutveckling av vit stork i Sverige.
Projektet har hittills använts sig av 3 olika modeller på ringar som fortfarande kan ses. I början använde projektet en aluminiumring (se bild x) med kombinationer av färgringar där varje färg representerar en siffra. Tex svart=2.
2009 började projektet att använda en så kallad ”Elsa ring” (se bild 2), en svart stor ring med läsbara siffror, om man har en bra kikare. Det i kombination med fägringar. Färgringar har en nackdel att färger bleknar i solen, tex röd blir rosa, samt så är det svårt att skilja ljusgrön med ljusblå. Ringarna är på plast och det händer att fåglarna tappar ringar samt att ringar har bytt plats. Då stämmer inte sifferkoden.
Sedan 2019 använder projektet sig av en stor orange ring med stora läsbara siffror och en bokstav på ena benet (se bild 3). På det andra benet sätts en klassisk ringmärkningsring av metall som kommer från Ringmärkningscentralen. Färgringar av plast används inte längre.
Storken på bilden till höger har även en GPS-sändare
Projektet anordnar varje år visning när vi ringmärker ungar av vit stork. Mer information om det finns på program sidan.